Introduction to Exception Handling – Hata Yakalamaya Giriş

Java’da “exceptions” kavramı hataları yakalamak ve istisnai durumlar için kullanılır. Güçlü bir yazılım için çok gereklidir fakat çoğu zaman gözardı edilmektedir. Biz gözardı etmeyelim.

“Exception”, programın çalışması sırasında normal akışı kesen bir olaydır. Aşağıdaki resimde “main” metodundan sırasıyla aşağıdan yukarı bir akış görüyoruz ve son adımda bir hata olduğunu anlıyoruz. Hata aldığı yerden itibaren kod, hatayı yakalayabilecek kısmı (exception handler) aramaya başlıyor, bu sefer ters sırada. Hata yakalama mekanızmasını (handler) bulunca hatayı uygun yakalayıcıya geçiyor.

Bu işlemlere hata yakalama (catch the exception) diyoruz.

Hata yakalama işlemi;

  • try kod bloğu içinde yakalanarak ya da
  • throws ifadesi ile metodun başında belirlenerek yapılabilir.

Hataların 3 tipi vardır;

  1. Checked Exception
  2. Error
  3. Runtime Exception

1. Checked Exception
Örnek olarak java.io.FileReader sınıfından bir nesne ile dosya okuma işlemi yapıyorsunuz, dosya ismi veriyorsunuz ve dosyayı bulamayarak java.io.FileNotFoundException hatası fırlatıyor. İyi yazılmış bir programda bunu try-catch bloğu içinde yakalarsınız ve hatayı kullanıcıya bildirir, dosya ismini düzeltmesini sağlarsınız.

“Error” ya da “Runtime Exception” haricindeki bütün durumlar “Checked Exception” olur.

2. Error
Sizin uygulamanız dışındaki ekstra uygulamalardan kaynaklanan durumlardır. Örnek olarak, dosya okumak istiyorsunuz ama daha dosya sisteminize -mesela diske- erişilemiyor, işte burada “Error” tipinde bir durum oluşur, uygulama java.io.IOError. hatası fırlatır.

3. Runtime Exception
Uygulamanızın çalışma zamanında oluşan durumdur. Uygulamanın kendisinden kaynaklanır, programın bug ıdır, mantık hatasıdır ya da API’nın yanlış kullanımından kaynaklanır 🙂 He ben niye güldüm, herkes gibi ben de yaptım ve genellikle NullPointerException aldım ondan 🙂

Şimdi daha açık olması bakımından örneklersek, dosya okumak istiyorsunuz ama dosya adını vermediniz, ee ne olacak çat NullPointerException alacaksın. Yani çalışma zamanında uygulama patlamış (!) – genelde böyle derler- olacak.

Bu arada “Error” ve “Runtime Exception” kavramlarına topluca “Unchecked Exceptions” da denilir.

Giriş için daha doğrusu zihninizde yer edinmesi, karşılık bulması için bu kadar bilginin yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yazacağım bir sonraki yazıda bol bol kod yazacağız 🙂

Kolay gelsin.

Kaynaklar

  1. http://download.oracle.com/javase/tutorial/essential/exceptions/
  2. http://tutorials.jenkov.com/java-exception-handling/index.html

Şükrü Çakmak hakkında

1987 - insanı sever...
Bu yazı Exceptions, Java kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir